САСТАНЦИ СА ПРЕДСТАВНИЦИМА СТРУКОВНИХ УДРУЖЕЊА И НАЦИОНАЛНОГ КОНВЕНТА О ЕУ

Почетна > Актуелно > САСТАНЦИ СА ПРЕДСТАВНИЦИМА СТРУКОВНИХ УДРУЖЕЊА И НАЦИОНАЛНОГ КОНВЕНТА О ЕУ

САСТАНЦИ СА ПРЕДСТАВНИЦИМА СТРУКОВНИХ УДРУЖЕЊА И НАЦИОНАЛНОГ КОНВЕНТА О ЕУ

Током прве половине јуна 2023. године, представници Високог савета тужилаштва су одржали састанке са представницима струковних удружења (Удружењем тужилаца Србије и Удружењем судија и тужилаца Србије) и Националног конвента о Европској унији.

1. јуна 2023. године, председник и потпредседник ВСТ, г. Бранко Стаменковић и доц. др Мирослав Ђорђевић сусрели су се са представницима Удружења тужилаца Србије (УТС), госпођом Лидијом Комлен Николић, председницом Председништва и г. Радованом Лазовићем, председником Управног одбора овог удружења.

Дан касније, 2. јуна 2023. године, председник и потпредседник ВСТ су одржали и састанак са представницима Удружења судија и тужилаца Србије (УСТ), г. Лазаром Лазовићем, замеником председника УСТ, госпођом Снежаном Митић, заменицом председника Управног одбора и г. Миланом Кнежевићем, чланом Управног одбора овог удружења.

У двочасовним, садржајним разговорима, председник и потпредседник ВСТ су представили планове за будући рад и указали на посебне тешкоће са којима се Савет суочава у транзиционом периоду усклађивања подзаконске регулативе са одредбама Уставних амандмана и нових јавнотужилачких закона. Представници удружења су скренули пажњу на низ тема за која сматрају да су од изузетног значаја за будуће функционисање јавног тужилаштва, па су тако размењени ставови по питањима попуне недостајућих радних места, конституисања нових радних тела Савета, помоћи коју би удружења могла да пруже приликом будуће израде нормативних аката итд. Представници струковних удружења су позвани да учествују у изради Пословника о раду Високог савета тужилаштва, тако што ће по један њихов представник наћи своје место као члан Радне групе за израду овог акта, што су они и прихватили.

Коначно, 13. јуна 2023. године је одржан и састанак са представницима Националног конвента о ЕУ. Делегацију Високог савета тужилаштва су чинили председник Савета Бранко Стаменковић, потпредседник Савета доц. др Мирослав Ђорђевић и чланови Тања Вукићевић и Јелена Глушица. На страни Конвента су састанку присуствовали Јована Спремо (Радна група за поглавље 23), Предраг Миловановић (Удружење тужилаца Србије), Кристина Калајџић (Партнери Србија), Гордан Вукићевић (Асоцијација судијских помоћника), Милена Васић (Јуком), Александра Станковић (Институт за европске послове), Софија Мандић (Цеприс) и Небојша Станковић (Алумни клуб Правосудне академије).

Председник ВСТ је и на овом састанку изнео своје ставове о томе како у наредном периоду треба да се одвија рад ВСТ, указујући на низ подзаконских аката које је неопходно донети у прелазном периоду, ради потпуне и адекватне имплементације уставних и законских решења. У двочасовној дискусији је разматран читав низ питања од посебног значаја за цивилни сектор, попут транспарентности рада ВСТ, благовременог обавештавања и начелне отворености за сарадњу. Председник ВСТ је позвао Национални конвент о ЕУ да у процесу доношења подзаконских аката Савета делегира свог представника у радне групе, у својству посматрача, те да својим сугестијама допринесе у овом процесима, што су саговорници прихватили.

Општа оцена ових састанака јесте да је изузетно добро што је Савет убрзо по свом конституисању отпочео са јасном и отвореном комуникацијом са представницима струковних удружења, као и Конвента о ЕУ, те да је корисно да се оваква пракса и настави. Високи савет тужилаштва препознаје значај остваривања сарадње како са струковним удружењима, тако и цивилним сектором, на општу корист функционисања јавног тужилаштва у Србији, наставка реформских процеса, као и имплементације европских стандарда, а што није само стратешки циљ Републике Србије, већ и обавеза из члана 1 њеног Устава.

Република Србија
Високи савет тужилаштва