Састанак са шефом Делегације Европске уније у Републици Србији

Почетна > Актуелно > Састанак са шефом Делегације Европске уније у Републици Србији

Састанак са шефом Делегације Европске уније у Републици Србији, амбасадором Емануелом Жиофреом

 

18. маја 2023 године председник и потпредседник Високог савета тужилаштва, јавни тужилац у Врховном тужилаштву Републике Србије Бранко Стаменковић и професор доктор Мирослав Ђорђевић, одржали су састанак са шефом Делегације Европске уније у Републици Србији, амбасадором Емануелом Жиофреом и члановима његове делегације ради упознавања са чињеницама које се односе на почетак рада овог значајног правосудног тела које представља гарант аутономије јавног тужилаштва, а након уставних и законских промена у овој области, као и будућим активностима Савета.

 

Председник и потредседник Савета су представили тренутно стање у организацији рада Савета као и околности које се односе на омогућавање континуитета у изборним процесима у јавном тужилаштву, имајући у виду потребу да се упражњена радна места јавних тужилаца и главних јавних тужилаца попуне избором носилаца јавнотужилачких функција. Наглашено је да је то посебно потребно ради избегавања настајања врло могућих застоја у раду одређених јавних тужилаштава због недовољне попуњености радних места или због недостатка руководећег кадра, што би могло да има негативне последице у области кривичноправне сигурности у Србији.

 

Представници Савета су истакли да ће за даљи рад Савета бити значајна подршка Делегације Европске уније у Републици Србији, посебно кроз пројекте који су намењени правосуђу у нашој земљи, који поред видљивог бољитка у односу на резултате рада, треба да поспеше интеграционе процесе Србије у Европску унију у области правосуђа и владавине права. Амбасадор Жиофре је честитао новоизабраном председнику и потпредседнику Високог савета тужилаштва и подвукао значај брзог спровођења реформи правосуђа и потребу промене правне културе, као и охрабрио дијалог са свим кључним актерима.

Република Србија
Високи савет тужилаштва
Ресавска 42, 11000 Београд, Србија
Тел. 011 311 3186
pisarnica@vst.jt.rs