Утврђена коначна листа кандидата за нове чланове Државног већа тужилаца

Почетна > Актуелно > Утврђена коначна листа кандидата за нове чланове Државног већа тужилаца

Утврђена коначна листа кандидата за нове чланове Државног већа тужилацa

Наиме, за изборе кандидата који ће бити предложени Народној скупштини Републике Србије и који су заказани за 12. новембар 2020. године, Изборна комисија је на седници одржаној данас, утврдила коначну листу кандидата.

За листу „Републичко јавно тужилаштво“ утврђена је кандидатура Бранку Стаменковићу, заменику јавног тужиоца у Републичком јавном тужилаштву.

За листу „Апелациона јавна тужилаштва, Посебно тужилаштво за организовани криминал и Тужилаштво за ратне злочине кандидатима“ утврђена је кандидатура Ткалац Милану, јавном тужиоцу Апелационог јавног тужилаштва у Новом Саду и Лидији Комлен Николић, заменику апелационог јавног тужиоца у Београду.

За листу „Виша јавна тужилаштва“ кандидатура је утврђена Тањи Вукићевић, заменику јавног тужиоца у Вишем јавном тужилаштву у Београду, Анђелић Раденки, заменику јавног тужиоца у Вишем јавном тужилаштву у Шапцу и Александру Радосављевићу, заменику јавног тужиоца у Нишу.

За листу „Основна јавна тужилаштва“ утврђена је кандидатура и то кандидатима Борису Павловићу, јавном тужиоцу Трећег основног јавног тужилаштва у Београду, Предрагу Миловановићу, заменику јавног тужиоца у Другом основном јавном тужилштву у Београду, Лазару Лазовићу, заменику јавног тужиоца у Трећем основном јавном тужилаштву у Београду, Рајку Вукосављевићу, заменику јавног тужиоца у Основном јавном тужилаштву у Нишу и Александру Младеновићу, заменику јавног тужиоца у Првом основном јавном тужилаштву у Београду.

За листу јавних тужилаштава „Територије аутономне покрајине“ утврђена је кандидатура кандидатима Бранислави Инић Јашаревић, заменику јавног тужиоца у Апелационом јавном тужилаштву у Новом Саду и Бранислави Вучковић, заменику јавног тужиоца у Апелационом јавном тужилаштву у Новом Саду.

Сви кандидати дужни су да Изборној комисији доставе своје изборне програме који ће бити објављени на интернет сајту Државног већа тужилаца и достављени свим јавним тужилаштвима у Србији.

Изборна комисија позива све кандидате да се придржавају смерница које су предвиђене Правилима за представљање кандидата усвојеним на седници 2. октобра 2020. године.

Позивају се сви јавни тужиоци да омогуће свим кандидатима носиоцима јавнотужилачке функције да сваком кандидату који то од њих затражи омогуће да у просторијама тужилаштва представе своје програме јавном тужиоцу и заменицима јавног тужиоца на сталној функцији.

Изборна комисија подсећа на чињеницу да су рокови за изборне радње усвојени још 2. октобра 2020. године једногласно на седници Изборне комисије, те да су у потпуности у складу са Законом о државном већу тужилаца и Правилником о раду овог органа.

Такође, Изборна комисија обавештава јавност до данас није уложен ни један приговор на нерегуларност избора у поступку кандидовања, нити је Комисији достављена ниједна кредибилна информација од стране било ког носиоца јавнотужилачке функције о покушајима да се утиче на изборну вољу јавних тужилаца и заменика у Републици Србији.

Изборна комисија позива све учеснике у изборима за Државно веће тужилаца, а посебно кандидате, да се уздрже од неутемељених тврдњи и покушаја да се избори за орган аутономије јавног тужилаштва, а тиме и правосуђа у Србији, политизују ради остваривања личних а не професионалних циљева.

Наредна, редовна седница Изборне комисије одржаће се 28.10.2020. године.

Извор “ blic.rs

Република Србија
Високи савет тужилаштва
Ресавска 42, 11000 Београд, Србија
Тел. 011 311 3186
pisarnica@vst.jt.rs