Utvrđena konačna lista kandidata za nove članove Državnog veća tužilaca

Početna > Aktuelno > Utvrđena konačna lista kandidata za nove članove Državnog veća tužilaca

Utvrđena konačna lista kandidata za nove članove Državnog veća tužilaca

Naime, za izbore kandidata koji će biti predloženi Narodnoj skupštini Republike Srbije i koji su zakazani za 12. novembar 2020. godine, Izborna komisija je na sednici održanoj danas, utvrdila konačnu listu kandidata.

Za listu „Republičko javno tužilaštvo“ utvrđena je kandidatura Branku Stamenkoviću, zameniku javnog tužioca u Republičkom javnom tužilaštvu.

Za listu „Apelaciona javna tužilaštva, Posebno tužilaštvo za organizovani kriminal i Tužilaštvo za ratne zločine kandidatima“ utvrđena je kandidatura Tkalac Milanu, javnom tužiocu Apelacionog javnog tužilaštva u Novom Sadu i Lidiji Komlen Nikolić, zameniku apelacionog javnog tužioca u Beogradu.

Za listu „Viša javna tužilaštva“ kandidatura je utvrđena Tanji Vukićević, zameniku javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, Anđelić Radenki, zameniku javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Šapcu i Aleksandru Radosavljeviću, zameniku javnog tužioca u Nišu.

Za listu „Osnovna javna tužilaštva“ utvrđena je kandidatura i to kandidatima Borisu Pavloviću, javnom tužiocu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, Predragu Milovanoviću, zameniku javnog tužioca u Drugom osnovnom javnom tužilštvu u Beogradu, Lazaru Lazoviću, zameniku javnog tužioca u Trećem osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, Rajku Vukosavljeviću, zameniku javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu i Aleksandru Mladenoviću, zameniku javnog tužioca u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu.

Za listu javnih tužilaštava „Teritorije autonomne pokrajine“ utvrđena je kandidatura kandidatima Branislavi Inić Jašarević, zameniku javnog tužioca u Apelacionom javnom tužilaštvu u Novom Sadu i Branislavi Vučković, zameniku javnog tužioca u Apelacionom javnom tužilaštvu u Novom Sadu.

Svi kandidati dužni su da Izbornoj komisiji dostave svoje izborne programe koji će biti objavljeni na internet sajtu Državnog veća tužilaca i dostavljeni svim javnim tužilaštvima u Srbiji.

Izborna komisija poziva sve kandidate da se pridržavaju smernica koje su predviđene Pravilima za predstavljanje kandidata usvojenim na sednici 2. oktobra 2020. godine.

Pozivaju se svi javni tužioci da omoguće svim kandidatima nosiocima javnotužilačke funkcije da svakom kandidatu koji to od njih zatraži omoguće da u prostorijama tužilaštva predstave svoje programe javnom tužiocu i zamenicima javnog tužioca na stalnoj funkciji.

Izborna komisija podseća na činjenicu da su rokovi za izborne radnje usvojeni još 2. oktobra 2020. godine jednoglasno na sednici Izborne komisije, te da su u potpunosti u skladu sa Zakonom o državnom veću tužilaca i Pravilnikom o radu ovog organa.

Takođe, Izborna komisija obaveštava javnost do danas nije uložen ni jedan prigovor na neregularnost izbora u postupku kandidovanja, niti je Komisiji dostavljena nijedna kredibilna informacija od strane bilo kog nosioca javnotužilačke funkcije o pokušajima da se utiče na izbornu volju javnih tužilaca i zamenika u Republici Srbiji.

Izborna komisija poziva sve učesnike u izborima za Državno veće tužilaca, a posebno kandidate, da se uzdrže od neutemeljenih tvrdnji i pokušaja da se izbori za organ autonomije javnog tužilaštva, a time i pravosuđa u Srbiji, politizuju radi ostvarivanja ličnih a ne profesionalnih ciljeva.

Naredna, redovna sednica Izborne komisije održaće se 28.10.2020. godine.

Izvor “ blic.rs

Republika Srbija
Visoki savet tužilaštva
Resavska 42, 11000 Beograd, Srbija
Tel. 011 311 3186
pisarnica@vst.jt.rs